Titel: Då potatisen kom till Junsele.

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Regeringen hade skickat upp potatis, som i mindre poster skulle delas ut bland befolkningen, så att de skulle få sätta och "äla" (odla) sig till sättpotatis. Båtsmännen skulle se till, att potatisen verkligen blev satt och ansad som sig borde. Det berättas, att bönderna var mycket ovilliga till detta. En del rent ut grät, då de måste sätta potatisen, ty de trodde, att det skulle ta slut på välsignelsen med odlingen av de gamla näringsväxterna, då man slog sig på denna nya. Hade Vår Herre tänkt, att de skulle äta potatis, hade han nog låtit den växa här hemma, så att man inte behövt hämta den ända från Amerika, som de nog hört talas om men inte visste, om det låg på jorden eller i månen. De, som fick potatis till utsäde, var förstås inte så många. Då de på hösten tagit upp den, kokade gummorna några stycken var, som de tog med till kyrkan, för att de andra skulle få bita i den och känna, vilken uselhet överheten ville, att de skulle äta.